De beste tips voor een paardenverzorger

Geplaatst op

Eigenaar zijn van paarden vereist veel inspanning en zorg. Een paard is niet zomaar een dier dat simpelweg in de weide staat. Een paard is je maatje, reisgenoot en therapeut. Als eigenaar wil je er zeker van zijn dat jouw paarden de beste zorg krijgen. In deze blog zetten we een aantal tips op een rijtje waar je aan moet denken. Van het welzijn tot het managen van de voedselvoorziening.

Geen paard is hetzelfde

Een misleidende gedachte is dat elk paard dezelfde aandacht en zorg nodig heeft. Paarden kunnen onderling verschillen in houding, aandacht en voedingsbenodigdheden. Elk paard is uniek. Voor het gemak zetten we een aantal verschillende basisbenodigdheden op een rijtje waar je aan moet denken.

Watervoorziening

Een paard heeft gemiddeld 5 tot 15 liter water nodig per dag. Dat is enorme hoeveelheid, het is dus belangrijk dat elk paard op elk moment van de dag toegang heeft tot schoon en vers water. Je moet dus de waterbron regelmatig controleren. In de hete maanden kan het water snel opraken en in de koelere maanden kan de watervoorziening bevriezen. 

Voedselvoorziening

Paarden zijn flinke eters. Ze zijn gewend om elk moment van de dag te eten. Mocht een paard beschikken over een oneindig stuk weide zou het 80% van de tijd zich bezighouden met eten. Niet elke weide is oneindig natuurlijk. Het is dus goed om de voedingstoevoer goed te managen. Je wilt niet dat je paard te weinig eet, maar ook niet teveel. Een goede meetstaf is de hoeveelheid voeding berekenen op basis van het lichaamsgewicht. Een paard moet 1 tot 2% van zijn eigen lichaamsgewicht aan voedsel binnenkrijgen. Een volwassen paard weegt al vanaf 380 tot circa 1000 kilogram. 

Ruwvoer en krachtvoer

Een paard heeft voornamelijk ruwvoer nodig. Dit bestaat uit de basis voedingstoffen dat het dier nodig heeft. Hieronder valt onder andere droog gras, hooi en snijmais. Op ruwvoer kan een paard lang kauwen. Dit is goed voor de bezigheidstherapie en de gezondheid. Wanneer je paard extra energie nodig heeft kun je krachtvoer voor paarden voeren. Op deze manier krijgt het dier extra eiwitten en mineralen binnen. Het verschilt per paard welk soort krachtvoer je nodig hebt.

Onderdak en gezelschap

Een paard is een echt buitendier. Ze kunnen goed tegen extreme temperaturen in de zomer en de winter. Toch is een goede stal belangrijk voor een paard. Door onderdak te bieden kunnen ze bij extreme weersomstandigheden schuilen. Dit is allemaal ten goede van het welzijn en de gezondheid van een paard. Daarnaast horen ze te leven in een kudde. Gezelschap is dus ook heel belangrijk. Het helpt met het ontwikkelen van een karakter. Daarnaast is een paard een stuk gelukkiger met sociaal gezelschap.

Gerelateerde berichten

Over ons

We praten je bij over je liefste, blazende 4 voeters.

Contactgegevens

Via info @ siberischekittenpagina.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden